Tři Studně - hlavní strana


Dnes je úterý 19. března
Svátek má Josef. Gratulujeme!








Zde zadejte Váš e-mail



Hotel U Loubů
Atelier Halva

Obchodní centrum Libušín

Dietní krabičky - zdravé hubnutí




ADMINISTRAČNÍ SEKCE

Linka důvěry STŘED
ŠTVANCI
  Hlavní strana BĚŽECKÉ LYŽOVÁNÍ

BĚŽECKÉ LYŽOVÁNÍ

HISTORIE LYŽOVÁNÍ

Na začátek naší kapitoly o běžeckém lyžování, bychom si měli povědět něco málo o historii tohoto sportu v okolí Třech Studní. Prvním člověkem, který používal lyže na Novoměstsku, je fryšavský lesník Rudolf Gabessam. Stalo se tak roku 1891 kdy lyže získal z Norska. Od této doby se lyžování na Novoměstsku velice rozmohlo. První úspěchy měli třístudenští rodáci již před 2. Světovou válkou a to zejména Vít a Josef Fouskovi a Vlastimil, František a Ladislav Loubovi. Poválečné období reprezentovala jména Jan Loub, Jan a František Brabec, Zdeňka Loubová. Tito závodníci opět šířili lyžařskou slávu obce a s úspěchem začali závodit na lyžích v Novém Městě na Moravě i v republice. Jan Loub - tehdy student gymnázia - byl již v roce 1949 - 1950 Mistrem ČSR v běhu na lyžích dorostu.
Ani v této době však lyžování nestrádá a to zejména díky Milošovi a Tomášovi Kroupovým, kteří dosahují špičkových umístění na mistrovství ČR. Do dnešní doby získal sportovní klub téměř 80 medailí z mistrovství ČSSR a ČSFR, nyní ČR.

BĚŽECKÉ LYŽOVÁNÍ NA NOVOMĚSTSKU

Běžecké upravované trasy na Novoměstsku dosahují délky až 100 km. Trasy jsou strojově upravovány rolbou pro klasický styl běhu na lyžích a to severovýchodně od Nového Města na Moravě. Mimo jiných obcí vedou trasy i přes Tři Studně. Na významných místech a na křižovatkách jednotlivých tras jsou umístěny speciální oranžové rozcestníky, určené přímo pro lyžaře. Všechny trasy jsou upravovány vzhledem k počasí před víkendem, především v pátek a v sobotu. Novou službu, provozovanou stránkami lyzovani.nmnm.cz, sledování on-line pohybu rolby můžete najít ZDE. Novoměstské trasy se nacházejí v nejvýše položených částech Žďárských vrchů. Na severu na ně navazují svratecké trasy, na východě trasy bystřické a na západě trasy žďárské. Díky této návaznosti můžete využívat dalších přibližně 200 km upravovaných běžeckých tras. Což znamená, že je pro Vás připraveno v okolí Třech Studní až 300 km kvalitních strojově upravovaných stop.

Mapu lyžařských tras si můžete stáhnout ve formátu jpg ZDE. Ve formátu pdf velikost papíru A4 ZDE a velikost papíru A3 ZDE.
























Poslední úprava : Jiří Halva - administrátor dne 15. 10. 2009, 23:16

kontakt: tristudne@halva.org