Tři Studně - hlavní strana


Dnes je čtvrtek 25. dubna
Svátek má Marek. Gratulujeme!








Zde zadejte Váš e-mail



Hotel U Loubů
Atelier Halva

Obchodní centrum Libušín

Dietní krabičky - zdravé hubnutí




ADMINISTRAČNÍ SEKCE

Linka důvěry STŘED
ŠTVANCI
  Hlavní strana Mramorový hrad Pernštejn

Mramorový hrad Pernštejn

Nachází se v Nedvědici u Bystřice nad Pernštejnem. Pernštejn je jedním z nejnavštěvovanějších moravských hradů, který láká turisty ze širokého okolí.

Byl prý založen na území, které získal od krále uhlíř za to, že zbavil okolní lesy nebezpečného zubra. Zubří hlava s kruhem v nozdrách je také v pernštejnském erbu. Vznikl zřejmě již před polovinou 13. století, ale dnešní vzhled však získal při velkolepé přestavbě v 15. až 16. století, kdy také vyrostlo mohutné pozdně gotické opevnění. Vylámali si na něm zuby i Švédové, kteří hrad v r. 1645 marně obléhali.

Každý správný hrad má mít svoje strašidlo a ani Pernštejn není pozadu. Pernštejnským strašidlem je krásná komorná Eliška, o své kráse věděla, a proto také velmi mnoho času trávila u zrcadla. Kvůli tomu začala zanedbávat své povinnosti, včetně návštěv bohoslužeb. Místnímu knězi bylo divné proč Eliška nechodí na mše, tak jí šel navštívit. Když zjistil, že sedí před zrcadlem tak jí vytknul, že se dostatečně nemodlí. Eliška však byla drzá a řekla, že sama ví, kde její štěstí leží, a že to rozhodně není v hradní kapli. Kněz se neudržel a Elišku proklel. Ozvala se silná rána a komorná se propadla do země i se svým hřebenem. Od těch dob bloudí Eliščin duch zdmi hradu. Dodnes jí prý sem tam někdo spatří, jak si marnivě pročesává své dlouhé vlasy. Ono zrcadlo se v místnosti, kterou Eliška obývala, nachází dodnes. Dokonce se k němu vztahuje jedna pověra. Kdo prý do zrcadla pohlédne, do roka a do dne ztratí svojí krásu.

poloha na mapě










































Poslední úprava : Monika Sodomková - administrátor dne 6. 02. 2009, 10:24

kontakt: tristudne@halva.org